ANALISIS PENGENDALIAN PERSEDIAAN BAHAN BAKU TEPUNG TERIGU TERHADAP PROSES PRODUKSI ROTI DI BORNEO KUANINO KUPANG

Main Article Content

Libertina Dhoka
Ronald P.C. Fanggidae
Paulina Y. Amtiran

Abstract

The objective of this research is finding the comparison on the raw material stock in Borneo Company by using Economic Order Quantity (EOQ) as the method. The data analysis that been used in this research is Economic Order Quantity (EOQ), the analysis determine the schedule to re-order point and deciding quantity that should be ordered by the company. According to the research’s results which had been conducted in Borneo, The author summarize that Borneo incapable to optimize the calculation toward the raw materials purchased, which the total purchased in Borneo was higher compared to the utilization of the raw materials. As a result this condition lead to the dissipation on total inventory cost.


Keywords : Economic Order Quantity (EOQ), Total Inventory Cost (TIC),Safety Stock, and Re-Order Point (ROP)

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Dhoka, L., Fanggidae, R., & Amtiran, P. (2021). ANALISIS PENGENDALIAN PERSEDIAAN BAHAN BAKU TEPUNG TERIGU TERHADAP PROSES PRODUKSI ROTI DI BORNEO KUANINO KUPANG. GLORY Jurnal Ekonomi Dan Ilmu Sosial, 2(2), 103-117. https://doi.org/10.35508/glory.v2i2.4805
Section
Articles

References

Abdulah, M. Faisal. 2002. Dasar-Dasar Manajemen Keuangan, UMM Press, Yogyakarta: UMM Press.
Ahyari Manajemen Produksi. Yogyakarta: edisi empat,BPFE,2003
Assuari, Sofjan. 2008, Manajemen Produksi Dan Operasi (Edisi Revisi 2008). Jakarta: Fakultas Ekonomi Univesitas Indonesia.
Ahyari (1995). Manajemen Operasional. Yogyakarta: edisi empat,BPFE.
Assuari,(2008). Manajemen Kuantitatif Untuk Bisnis (Operation Reseacrch).BPFF, Yogyakarta.
Agus Sartono. 2008, Manajememen Keuangan, Teori Dan Aplika si. Edisi Kedua. Yogyakarta: BPFE UGM.
Ari. Manajemen Produksi. Yogyakarta: edisi empat,BPFE,2004.
Andini Anggiani Putri Kadja (2013).Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Semen Pada CV. Dua Bersaudara Kupang.
Berto, Teguh (2002): Perencanaan Dan Pengendalian Produksi Cetakan Pertama, Jakarta: Ghalia Indonesia.
Bambang Riyanto.2013. Dasar-Dasar Pembelajaran Perusahaan.Edisi Keempat.BPFE- Yogyakarta.Yogyakarta.
David Wijaya, Silvya Mandey, Jacky Sumarauw (2016), ANALISIS PENGENDALIAN PERSEDIAAN BAHAN BAKU IKAN PADA PT. CELEBES MINAPRATAMA BITUNG.
Eddy, Herjayanto. Manajemen Operasi. Jakarta: Edisi Ketiga, PT. Grasindo, 1997.
Fahmi, Irfan. Manajemen Produksi dan Operasi. Bandung: Penerbit Alfabeta,2012.
Gitosudarmo, Indriyo. Manajemen Operasi. Yogyakarta: BPFE, 2002.
Herjanto, E. 2008.Manajemen OperasiEdisi 3. Grasindo,Jakarta.
Handoko, T. Hani. (1994). Dasar dasar Manajemen Produksi dan operasi. Edisi1. BPFF UGM.Yogyakarta.
Herjayanto.(1997),Sistem Perencanaan dan Pengendalian Manajemen. Jakarta: Penerbit Selemba Empat.
Hariastuti. T. Hani.2002. “ Dasar-Dasar Manajemen Produksi Dan Operasi” BPFE Yogyakarta.
Herjonto, Eddy. 2008. Manajemen Operasi (Edisi Ketiga). Jakarta: PT. Grasindo.
Soares, M. E., Fanggidae, R. P., & Nyoko, A. E. (2019). Analisis Manajemen Persediaan Bahan Baku Papan Jati Produksi Meubel Pada Pesona Meubel Atambua. Journal of Management: Small and Medium Enterprises (SMEs), 8(1), 35-43.