PENGARUH EKSTRAK ROSELA (Hibiscus sabdariffa Linn) TERHADAP KANDUNGAN NUTRISI, KADAR KOLESTEROL DAN RASA DAGING SE’I SAPI

  • Sejaltino Amaral Sarmento(1*)
    universitas Nusa Cendana
  • Geertruida Margaretha Sipahelut(2)
    universitas Nusa Cendana
  • Heri Armadianto(3)
    universitas Nusa Cendana
  • (*) Corresponding Author
Keywords: Ekstrak rosela, daging se’i, kandungan nutrisi, kolesterol

Abstract

Aim of this study was to determine the effect of using roselle (Hibiscius sabdariffa Linn) extract on the content of nutrient, cholesterol and taste of beef se'i.  Eight kg of beef  was taken from Top side. Completely Randomized Design (CRD) 4x3 was used in this study. which consists of 4 treatments namely: R0= Without rosela extract (control); R1: roselle 6%; R2:  roselle extract 8%; R3: roselle extract 10%. Eah treatment consists of 3 replications. Nonparametric test Kruskal Wallis was used to analyse taste of se’i followed by Mann Whitney to test the different among the treatment. Whereas the data of water, protein, fat and cholesterol content was analysed used Analysis Of variance (ANOVA) followed by Duncan test to know the different among the treatment.  The  results showed that adding of roselle extract  reduced water and cholesterol content, but increased protein, fat content and taste score of se’i  (P <0.01). In conclusion, adding of 10% roselle extract bring the best effect on se’i quality.

ABSTRAK

 Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh penggunaan ekstrak rosela (Hibiscius sabdariffa Linn) terhadap kandungan nutrisi, kadar kolesterol dan rasa pada daging se’i sapi. Daging sapi segar yang digunakan sebanyak  8 kg diambil dari otot-otot paha (Top side). Rancangan yang digunakan adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL) 4x3. Perlakuan yang digunakan adalah R0: tanpa ekstrak rosela (kontrol); R1: pemberian ekstrak rosela 6%; R2: pemberian ekstrak rosela 8%; R3: pemberian ekstrak rosela 10%. Setiap perlakuan etrdiri dari 3 ulangan.  Data rasa  dianalisis dmenggunakan non parametrik Kruskal-Wallis, sedangkan data air,  protein, lemak dan kolesterol  dianalisis menggunakan Analysis Of variance (ANOVA) dan untuk mengetahui  perbedaan diantara  perlakuan dilanjut dengan uji berjarak Duncan.  Hasil penelitian menunjukkan bahwa penggunaan ekstrak  berpengaruh sangat nyata (P<0,01) terhadap kandungan air, lemak, protein, kadar kolesterol dan skor rasa se’i . Kesimpulan dari penelitian ini adalah penggunaan ekstrak rosela mampu menurunkan kandungan air dan kolesterol serta meningkatkan kandungan protein, lemak dan skor rasa se’i sapi.  Level pemberian ekstrak bunga rosela pada se’i sapi yang terbaik adalah level 10%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC. 2005. Official Method of Analysis of the Association of Official Analytical of Chemist Arlington :The Association of Official Analytical Chemist, Inc.
Bozkur HK, Belibagl B. 2009. Use of Rosemary and Hibiscus Sabdariffa Linn Production of Kafurma, a Cooked Meat Product. Journal of the Science ofFood and Agriculture. 89 : 1168.
Dien AL, Soegianto L. 2008. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Kelopak Rosela (Hibiscus sabdariffa Linn) terhadap Staphylococcus aureus dan Streptococcus Pyogenes. Jurnal Obat bahan Alam. Surabaya.
Dinayanti T. 2010. Pengaruh Pemberian Seduhan Kelopak Kering Bunga Rosela (Hibiscus sabdariffa) Terhadap Kadar Kolesterol Total Serum Tikus Sprague Dawley Hiperkolesterolemik. Program Pendidikan Sarjana Kedokteran Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro. Semarang
Hastuti AP, Kusnadi P. 2016. Organoleptik Dan Karakteristik Fisik Kefir Rosela Merah (Hibiscus sabdariffa Linn) Dari Teh Rosela Merah Di Pasaran. Jurnal Pangan dan Agroindustri. 4 (1) : 313-320,
Karabacak S, Bozkurt H. 2008. Effects of Urtica dioca and Hibiscus sabdarifa on the quality and safety of sucuk (Turkish dry-fermented sausage). Meat Science 78:288-296.
Malelak GEM. 2010. Daging Asap Khas Timor. Cetakan I. Penerbit Lamalera, Yogyakarta.
Maryani H, Kristiana L. 2005. Khasiat dan Manfaat Rosela. Cetakan I, Agromedia Pustaka. Jakarta.
Miller SA. 1980. Balanching The Rick Regarding The Use of Nitrite in Meat. Journal Food Technology. 34 (4) : 254-257.
Pratisto A. 2009. Statistik Menjadi Mudah Dengan SPSS 17. Cetakan I. Elex Media Komputindo Gramedia. Jakarta
Ruiz CF, Higginbothharn DA, Carpenter JA, Resurreccion AVA, Lanier TC. 1993. Use of Chuck Muscles and Their Acceptability in Restructured Beef/Surimi Steak. Journal of Animal Science. 2654-2658.
Soekarto SW. 1981. Penilaian Organoleptik. IPB. Bogor
Williams PG. 2007. Nutritional Composition of Red Meat, Nutrition and Dietetics. 64 (Suppl 4), S11-S119. Nutrition and Dietetics is the Official Journal of the Dietitians Association of Australia.
Winarti S, Firdaus A. 2010. Stabilitas Warna Merah Ekstrak Bunga Untuk Pewarna Makanan Dan Minuman. Jurnal Teknologi Pertanian. 11: 87-93.

PlumX Metrics

Published
2016-12-31
How to Cite
Sarmento, S., Sipahelut, G., & Armadianto, H. (2016). PENGARUH EKSTRAK ROSELA (Hibiscus sabdariffa Linn) TERHADAP KANDUNGAN NUTRISI, KADAR KOLESTEROL DAN RASA DAGING SE’I SAPI. JURNAL NUKLEUS PETERNAKAN, 3(2), 143-149. https://doi.org/10.35508/nukleus.v3i2.800
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.