Studi Literatur Bakteri Asam Laktat Yang Diisolasi Dari Susu Kuda, Susu Kambing Dan Susu Sapi
Abstract
The purpose of this study is to know the dominant type, with characteristics and benefits of lactic acid bacteria that are isolated from horse milk, goat milk and cow's milk. The method used is a qualitative descriptive method with a literature study approach. Based on the results of studies obtained lactic acid bacteria consist of several genera, namely Lactobacillus, Streptococcus, Leuconostoc, Enterococcus, Lactococcus, Tetragenococcus and Pediococcus. Lactobacillus is the dominant species in the milk of horses and goat's milk, whereas in cow's milk the dominant species is Lactobacillus and Pediococcus. Based on nature and morphology, lactic acid bacteria is a group of positive, coccus or rod-shaped bacteria, non-spore forming bacteria, and able to ferment glucose to produce lactic acid. Lactic acid bacteria are anaerobic, not motil, negative catalyst, positive oxidase, growth optimium temperature ± 40 °C and pH 4-5. Lactic acid bacteria can provide a positive effect for health by manging intestinal mokroflora, reducing pathogenic bacteria and stimulating immune responses to lower the risk of disease.
Downloads
References
Antarini, A. A. N. 2011. Sinbiotik Antara Prebiotik dan Probiotik. Jurnal Ilmu Gizi, 2(2): 148–155.
Atanasova, J., Moncheva, P. and Ivanova, I. 2014. Proteolytic and Antimicrobial Activity of Lactic Acid Bacteria Grown in Goat Milk. Biotechnology and Biotechnological Equipment, 28(6): 1073–1078.
Cahyanti, A. N. 2011. Viabilitas Probiotik Lactobacillus casei pada Yogurt Susu Kambing Selama Penyimpanan Beku (Viability of The Lactobacillus casei Probiotic in Yoghurt from Goat Milk during Frozen Storage). Jurnal Teknologi Pertanian, 12(3): 176–180.
Detha, A. et al. 2013. Fractionation and Identification Antimicrobial Activity of Sumba Mare Milk Protein Against Causative Agent of Subclinical Mastitis. Global Veterinaria, 11(5): 674–680.
Detha, A. et al. 2018. Efektivitas Bakteri Asam Laktat Yang Diisolasi Dari Susu Kuda Sumba terhadap Kualitas Silase Jerami Padi (Effectiveness of Lactic Acid Bacteria Isolated From Sumba Horse Milk on Silase Quality). Jurnal Kajian Veteriner, 6(1): 31–37.
Detha, A. et al. 2019. Karakteristik Bakteri Asam Laktat Yang Diisolasi Dari Susu Kuda Sumba (Characteristics of Lactic Acid Bacteria from Sumba Mares Milk). Jurnal Kajian Veteriner, 7(1): 85–92.
Detha, A. et al. 2020. Karakteristik Antimikroba Bakteri Asam Laktat Susu Kuda Sumba Terhadap Bakteri Salmonella Typhimurium (Antimicrobial Characteristics of Lactic Acid Bacteria of Sumba Mares Milk Against Salmonella Typhimurium). Journal of Tropical Animal Production, 21(1): 50–56.
Detha, A. I. R. et al. 2014. Komposisi Kimiawi dan Fraksinasi Protein Susu Kuda Sumba. Jurnal Veteriner, 15(4): 506–514.
Fatmawati, U. et al. 2013. Karakteristik Yogurt yang terbuat dari Berbagai Jenis Susu dengan Penambahan Kultur Campuran Lactobacillus bulgaricus dan Streptococcus thermophillus. Bioedukasi, 6(2): 1–9.
Febrina, N. N. T., Bahri, S. and Rasmi, D. A. C. 2019. Susu Segar Kambing Etawa Yang Difermentasi Dalam Bambu Betung (Dendrocalamus Asper) Dan Bambu Tali (Gigantochloa Apus) Sebagai Probiotik Bakteri Asam Laktat. Jurnal Pijar MIPA, 14(1): 89-94.
Fitria, I. N. and Ardyati, T. 2014. Skrining Bakteri Asam Laktat asal Susu Kambing Peranakan Etawa sebagai Penghasil Bakteriosin. Jurnal Biotropika, 2(3): 164–168.
Hanum, Z. et al. 2016. Efektivitas Fermentasi Susu Kambing Dengan Penambahan Lactobacillus rhamnosus Sebagai Inhibitor Tirosinase. Jurnal Kedokteran Hewan, 10(1): 54–57.
Haryati, T. 2011. Probiotik dan Prebiotik Sebagai Pakan Imbuhan Nonruminansia. Journal Wartazoa, 21(3): 125–132.
Hidayat, I. R., Kusrahayu and Mulyani, S. 2013. Total Bakteri Asam Laktat, Nilai pH dan Sifat Organoleptik Drink Yoghurt dari Susu Sapi yang Diperkaya dengan Ekstrak Buah Mangga. Animal Agriculture Journal, 2(1): 160–167.
Jaya, F., Kusumahadi, D. and Amertaningtyas, D. 2011. Pembuatan Minuman Probiotik Yoghurt Dari Proporsi Susu Sapi Dan Kedelai Dengan Isolat. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Hasil Ternak, 6(1): 955–958.
Khikmah, N. 2015. Uji Antibakteri Susu Fermentasi Komersial Pada Bakteri Patogen. Jurnal Penelitian Saintek, 20(1): 45–52.
Manguntungi, B. et al. 2018. Isolasi Bakteri Asam Laktat dari Susu Kuda Liar dan Potensi Antibakteri pada Susu Kuda Liar Sumbawa. Biota, 3(2): 62–69.
Marion, D. et al. 2008. Evolution of the Raw Cow Milk Microflora, Especially Lactococci,Enterococci, Leuconostocs and Lactobacilli over a Successive 12 Day Milking Regime. International Journal of Dairy Science, 3(3): 117–130.
Mirdalisa, C. A., Zakaria, Y. and Nurliana, N. 2016. Efek Suhu dan Masa Simpan Terhadap Aktivitas Antimikroba Susu Fermentasi dengan Lactobacillus casei. Jurnal Agripet, 16(1): 49–55.
Navyanti, F. and Adriyani, R. 2015. Higiene Sanitasi, Kualitas Fisik dan Bakteriologi Susu Sapi Segar Perusahaan Susu X di Surabaya. Jurnal Kesehatan Lingkungan, 8(1): 36–47.
Nur, F., Hafsan and Paramitasari, D. 2015. Isolasi Dan Identifikasi Bakteri Asam Laktat Berpotensi Probiotik Dari Dangke Susu Sapi Di Kabupaten Enrekang. Jurnal Biotek, 3(1): 52–66.
Nursini, N. W. and Yogeswara, I. B. A. 2015. Aktivitas Antimirkobial Bakteri Asam Laktat Isolat Susu Kambing terhadap Bakteri Patogen Saluran Pencernaan. Jurnal Virgin, 1(2): 169–176.
Nursini, N. and Yogeswara, I. 2008. Isolasi Dan Karakterisasi Bakteri Asam Laktat Susu Kambing Kandidat Probiotik. in Prosiding Seminar Nasional Prodi Biologi F. MIPA UNHI, pp. 175–180.
Oka, B., Wijaya, M. and Kadirman, K. 2018. Karakterisasi Kimia Susu Sapi Perah Di Kabupaten Sinjai. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 3(2): 195–202.
Purwati, E., Vebriyanti, E. and Suharto, E. L. S. 2012. Sabun Susu Kambing Virgin Coconut Oli Dapat Meningkatkan Kesehatan Kulit Melalui pH dan Bakteri Baik (Bakteri Asam Laktat) serta Meningkatkan Pendapatan Masyarakat. in Prosiding Seminar Nasional Competitive Advantage.
Rahayu, W., Setyawardani, T. and Miskiyah. 2018. Stabilitas Bakteri Asam Laktat Pada Pembuatan Keju Probiotik Susu Kambing. Jurnal Pascapanen, 7(2): 110–117.
Ratya, N., Taufik, E. and Arief, I.I. 2017. Karakteristik Kimia, Fisik dan Mikrobiologis Susu Kambing Peranakan Etawa di Bogor. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan, 05(1): 1–4.
Riadi, S., Situmeang, S. M. . and Musthari, M. 2017. Isolasi Dan Uji Aktivitas Antimikroba Bakteri Asam Laktat (BAL) Dari Yoghurt Dalam Menghambat Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli dan Salmonella typhi. Jurnal Biosains, 3(3): 144–152.
Subagiyo, S. et al. 2015. Pengaruh pH, Suhu dan Salinitas Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Asam Organik Bakteri Asam Laktat yang Diisolasi dari Intestinum Udang Penaeid. Indonesian Journal of Marine Sciences, 20(4): 187–194.
Sujaya, I. et al. 2016. Identifikasi dan Karakterisasi Bakteri Asam Laktat Isolat Susu Segar Sapi Bali (Identification And Characterization Of Lactic Acid Bacteria Isolated From Bali Cattle’s Raw Milk). Jurnal Veteriner, 17(2): 155–167.
Sujaya, N. et al. 2008. Isolasi dan Karakteristik Bakteri Asam Laktat dari Susu Kuda Sumbawa. Jurnal Veteriner, 9(2): 52–59.
Urnemi, U. et al. 2016. Potensi Bakteri Asam Laktat Sebagai Kandidat Probiotik Antimikroba Patogen Asal Fermentasi Kakao Varietas Criollo. Jurnal Riset Teknologi Industri, 6(12): 67–76.
Widiada IGN, Antara NS, dan Aryanta WR. 2006. Identification of Lactic Acid Bacteria Isolated from Wild Horse Milk Of Bima And Their Growth Succession During Storage. Faculty of Agricultural Technology, Udayana University.
Yanti, D. I. W. and Dali, F. A. 2014. Karakterisasi Bakteri Asam Laktat Yang Diisolasi Selama Fermentasi Bakasang. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 16(2): 133–141.
Zain, W. N. H. and Kuntoro, B. 2017. Karakteristik Mikrobiologis Dan Fisik Yogurt Susu Kambing Dengan Penambahan Probiotik Lactobacillus acidophilus (The Microbioligical and Physical Characteristic of Milk Goat Yogurt with addition of Lactobacillus acidophilus). Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan, 20(1): 1–8.
Copyright (c) 2024 Andianus Fransiskus Surak, Nemay A Ndaong, Annytha I.R Detha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.