The Impact of Social, Economic and Cultural Factors on Food Consumption Patterns in Oemasi Village, Kupang District

  • Philipus Imanuel A E Mangngi Uly(1*)
    Universitas Nusa Cendana
  • S.P Manongga(2)
    Universitas Nusa Cendana
  • Sarcy M Toy(3)
    Universitas Nusa Cendana
  • (*) Corresponding Author
Keywords: culture, food consumption pattern, socio-economic

Abstract

The consumption pattern is one of the direct factors of nutritional status. The amount, type, and frequency of daily food consumption could affect intelligence, body resistance to diseases, and work productivity. This study analyzed the influence of socio-economic and cultural factors on food consumption patterns. This study used a cross-sectional design with 139 homemakers selected using the simple random sampling technique. The research was conducted in Oemasi Village, Nekamese Sub-District, Kupang District, from March to April 2020. The statistical test used was a multiple logistic regression test with alpha= 0.05. The research found that mother's education (p-value = 0.025) and family income (p-value = 0.003) affected food consumption patterns (p-value = 0.025, 0.003, consecutively), while mother's occupation, the number of household members, dietary restrictions, staple food preferences, and feeding priority had no effect on food consumption patterns (p-value =0.70, 0.63, 0.34, 1.08, and 0.85, respectively). Health workers should regularly educate local people about the importance of good and healthy food consumption patterns.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Muslimah H. Hubungan antara Tingkat Sosial Ekonomi dengan Status Gizi Siswa Sekolah Dasar Sokowaten

Baru Baguntapan Bantul [Internet]. Vol. 13, Ekp. Universitas Negeri Yogyakarta; 2015. Available from:

http://eprints.uny.ac.id/32080/

Jayanti LD. Studi Aspek Sosial Ekonomi dan Budaya, Konsumsi Pangan serta Densitas Gizi pada Masyarakat

Kasepuhan Ciptagelar Jawa Barat [Internet]. Institut Pertanian Bogor; 2014. Available from:

https://www.academia.edu/28959247/ Aspek_Sosial_Budaya_Dalam_Perilaku_Kesehatan

Anhori H Al. Faktor Risiko Kejadian Stunting pada Balita Usia 24 – 36 Bulan di Kecamatan Semarang Timur. J

Nutr Coll [Internet]. 2012;1(1):176–84. Available from: http://widanarta.blogspot.com/

Kupang DKK. Profil Kesehatan [Internet]. Kabupaten Kupang; 2014. Available from:

https://pusdatin.kemkes.go.id/resources/download/profil/PROFIL_KES_PROVINSI_2014/19_NTT_2014.pdf

Notoatmodjo S. Metodologi Penelitian. Rineka Cit. Jakarta; 2014.

Engge B. Studi Pola Makan dan Pengaruhnya Terhadap Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas

Kori Kecamatan Kodi Utara Kabupaten Sumba Barat Daya. Universitas Nusa Cendana Kupang; 2018.

Nurjanah S. Mengangkat Nilai Budaya sebagai Pendidikan Karakter yang Bermutu untuk Mahasiswa

Indonesia. J Din Pendidik [Internet]. 2016;9(3):157–62. Available from:

http://ejournal.uki.ac.id/index.php/jdp/article/view/348

Pertiwi E. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Anemia pada Siswi MTS Ciwandan Ciligen-Banten Tahun @015

[Internet]. Vol. 11, Revista Brasileira de Geografia Física. UIN Syarif Hidayatullah; 2016. Available from:

http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/monografias/GEBIS - RJ/RBG/RBG 1995

v57_n1.pdf%0Ahttps://periodicos.ufpe.br/revistas/rbgfe/article/view/234295

Damayanti A. Sosio-Budaya Gizi dan Status Gizi Balita di Kasepuhan Sinar Resmi, Sukabumi [Internet].

Institut Pertanian Bogor; 2017. Available from:

http://repository.ipb.ac.id/jspui/bitstream/123456789/85497/1/I17ada

Rahmawati N. Pengaruh Pendapatan Terhadap Tabungan pada Masyarakat Nelayan di Desa Kuala Secapah

Kecamatan Mempawah Hilir. J Pendidik dan Pembelajaran Untan [Internet]. 2017;6(10):1–10. Available from:

https://jurnal.untan.ac.id/index.php/jpdpb/article/view/22102

Indra AYR. Pengaruh Jumlah Pendapatan Keluarga dan Jumlah Anggota Keluarga terhadap Sistem

Pembelian Sepeda Motor yang Dipilih [Internet]. Universitas Udayana Denpasa; 2015. available from: https://www.academia.edu/15951805/pengaruh_pendapatan_keluarga_dan_jumlah_anggota_keluarga_terhadap

_keputusan_sistem_pembelian_sepeda_motor

Ogot DN. Study Komsumsi Makanan Cepat Saji dan Pengaruhnya Terhadap Kejadian Dismenore Primer dan

Prestasi Belajar Pada Siswi SMAN 3 Kupang. Universitas Nusa Cendana; 2019.

Lisa A. Pengaruh Pendapat Jumlah Anggota Keluarga dan Pendidikan Terhadap Pola Konsumsi Rumah

Tangga Miskin dalam Perspektif Ekonomi Islam (Studi Pada Rumah Tangga Miskin Kecamatan Anak Ratu Aji

Kabupaten Lampung Tengah) [Internet]. Universitas Islam Negeri Raden Intan Lampung; 2018. Available

from: http://repository.radenintan.ac.id/5705/1/skripsi lengkap lisa.pdf

Mapandin WY. Hubungan Faktor Faktor Sosial Budaya dengan Komsumsi Makanan Pokok Rumah Tangga

pada Masyarakat di Kecamatan Wamena, Kabupaten Jayawijaya Tahun 2015 [Internet]. Tesis. Universitas

Diponegoro Semarang; 2006. Available from: http://eprints.undip.ac.id/15339/1/WAHIDA_YM_E4E004048

Milasari W. Kajian Etnobiologi Makanan Tabu pada Masyarakat Banyuwangi dan Pemanfaatannya Sebagai

Buku Ilmu Populer [Internet]. Skripsi. Universitas Jember; 2020. Available from:

https://repository.unej.ac.id/handle/123456789/91968

Santoso SO, Janeta A, Kristanti M. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pemilihan Makanan pada Remaja di

Surabaya. J Hosp dan Manaj Jasa [Internet]. 2018;6(1):19–32. Available from:

http://publication.petra.ac.id/index.php/manajemen-perhotelan/article/view/6399/5818

Kuncahyaningtyas A. Preferensi Mahasiswa dalam Mengkonsumsi Makanan Indonesia pada Program Studi

Pendidikan Teknik Boga Universitas Negeri Yogyakarta Tugas [Internet]. Universitas Negeri Yogyakarta; 2016.

Available from: https://eprints.uny.ac.id/44284/

Kartini Y. Kajian Kepercayaan dan Kebudayaan Makan Masyarakat Desa Margomulyo Kecamatan Jati Agung

Kabupaten Lampung Selatan [Internet]. Vol. 2, Solid State Ionics. Universitas Lampung Bandar Lampung;

Available from:

http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0167273817305726%0Ahttp://dx.doi.org/10.1038/s41467-017-

-1%0Ahttp://www.ing.unitn.it/~luttero/laboratoriomateriali/RietveldRefinements.pdf%0Ahttp://www.intechopen.com/books/spectroscopic-analyses-developme

PlumX Metrics

Published
2022-06-15
How to Cite
Mangngi Uly, P., Manongga, S., & Toy, S. (2022). The Impact of Social, Economic and Cultural Factors on Food Consumption Patterns in Oemasi Village, Kupang District. Lontar : Journal of Community Health, 4(2), 106-114. https://doi.org/10.35508/ljch.v4i2.4377
Section
Articles

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.