The Impact of Social, Economic and Cultural Factors on Food Consumption Patterns in Oemasi Village, Kupang District
Abstract
The consumption pattern is one of the direct factors of nutritional status. The amount, type, and frequency of daily food consumption could affect intelligence, body resistance to diseases, and work productivity. This study analyzed the influence of socio-economic and cultural factors on food consumption patterns. This study used a cross-sectional design with 139 homemakers selected using the simple random sampling technique. The research was conducted in Oemasi Village, Nekamese Sub-District, Kupang District, from March to April 2020. The statistical test used was a multiple logistic regression test with alpha= 0.05. The research found that mother's education (p-value = 0.025) and family income (p-value = 0.003) affected food consumption patterns (p-value = 0.025, 0.003, consecutively), while mother's occupation, the number of household members, dietary restrictions, staple food preferences, and feeding priority had no effect on food consumption patterns (p-value =0.70, 0.63, 0.34, 1.08, and 0.85, respectively). Health workers should regularly educate local people about the importance of good and healthy food consumption patterns.
Downloads
References
Muslimah H. Hubungan antara Tingkat Sosial Ekonomi dengan Status Gizi Siswa Sekolah Dasar Sokowaten
Baru Baguntapan Bantul [Internet]. Vol. 13, Ekp. Universitas Negeri Yogyakarta; 2015. Available from:
http://eprints.uny.ac.id/32080/
Jayanti LD. Studi Aspek Sosial Ekonomi dan Budaya, Konsumsi Pangan serta Densitas Gizi pada Masyarakat
Kasepuhan Ciptagelar Jawa Barat [Internet]. Institut Pertanian Bogor; 2014. Available from:
https://www.academia.edu/28959247/ Aspek_Sosial_Budaya_Dalam_Perilaku_Kesehatan
Anhori H Al. Faktor Risiko Kejadian Stunting pada Balita Usia 24 – 36 Bulan di Kecamatan Semarang Timur. J
Nutr Coll [Internet]. 2012;1(1):176–84. Available from: http://widanarta.blogspot.com/
Kupang DKK. Profil Kesehatan [Internet]. Kabupaten Kupang; 2014. Available from:
https://pusdatin.kemkes.go.id/resources/download/profil/PROFIL_KES_PROVINSI_2014/19_NTT_2014.pdf
Notoatmodjo S. Metodologi Penelitian. Rineka Cit. Jakarta; 2014.
Engge B. Studi Pola Makan dan Pengaruhnya Terhadap Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas
Kori Kecamatan Kodi Utara Kabupaten Sumba Barat Daya. Universitas Nusa Cendana Kupang; 2018.
Nurjanah S. Mengangkat Nilai Budaya sebagai Pendidikan Karakter yang Bermutu untuk Mahasiswa
Indonesia. J Din Pendidik [Internet]. 2016;9(3):157–62. Available from:
http://ejournal.uki.ac.id/index.php/jdp/article/view/348
Pertiwi E. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Anemia pada Siswi MTS Ciwandan Ciligen-Banten Tahun @015
[Internet]. Vol. 11, Revista Brasileira de Geografia Física. UIN Syarif Hidayatullah; 2016. Available from:
http://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/monografias/GEBIS - RJ/RBG/RBG 1995
v57_n1.pdf%0Ahttps://periodicos.ufpe.br/revistas/rbgfe/article/view/234295
Damayanti A. Sosio-Budaya Gizi dan Status Gizi Balita di Kasepuhan Sinar Resmi, Sukabumi [Internet].
Institut Pertanian Bogor; 2017. Available from:
http://repository.ipb.ac.id/jspui/bitstream/123456789/85497/1/I17ada
Rahmawati N. Pengaruh Pendapatan Terhadap Tabungan pada Masyarakat Nelayan di Desa Kuala Secapah
Kecamatan Mempawah Hilir. J Pendidik dan Pembelajaran Untan [Internet]. 2017;6(10):1–10. Available from:
https://jurnal.untan.ac.id/index.php/jpdpb/article/view/22102
Indra AYR. Pengaruh Jumlah Pendapatan Keluarga dan Jumlah Anggota Keluarga terhadap Sistem
Pembelian Sepeda Motor yang Dipilih [Internet]. Universitas Udayana Denpasa; 2015. available from: https://www.academia.edu/15951805/pengaruh_pendapatan_keluarga_dan_jumlah_anggota_keluarga_terhadap
_keputusan_sistem_pembelian_sepeda_motor
Ogot DN. Study Komsumsi Makanan Cepat Saji dan Pengaruhnya Terhadap Kejadian Dismenore Primer dan
Prestasi Belajar Pada Siswi SMAN 3 Kupang. Universitas Nusa Cendana; 2019.
Lisa A. Pengaruh Pendapat Jumlah Anggota Keluarga dan Pendidikan Terhadap Pola Konsumsi Rumah
Tangga Miskin dalam Perspektif Ekonomi Islam (Studi Pada Rumah Tangga Miskin Kecamatan Anak Ratu Aji
Kabupaten Lampung Tengah) [Internet]. Universitas Islam Negeri Raden Intan Lampung; 2018. Available
from: http://repository.radenintan.ac.id/5705/1/skripsi lengkap lisa.pdf
Mapandin WY. Hubungan Faktor Faktor Sosial Budaya dengan Komsumsi Makanan Pokok Rumah Tangga
pada Masyarakat di Kecamatan Wamena, Kabupaten Jayawijaya Tahun 2015 [Internet]. Tesis. Universitas
Diponegoro Semarang; 2006. Available from: http://eprints.undip.ac.id/15339/1/WAHIDA_YM_E4E004048
Milasari W. Kajian Etnobiologi Makanan Tabu pada Masyarakat Banyuwangi dan Pemanfaatannya Sebagai
Buku Ilmu Populer [Internet]. Skripsi. Universitas Jember; 2020. Available from:
https://repository.unej.ac.id/handle/123456789/91968
Santoso SO, Janeta A, Kristanti M. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Pemilihan Makanan pada Remaja di
Surabaya. J Hosp dan Manaj Jasa [Internet]. 2018;6(1):19–32. Available from:
http://publication.petra.ac.id/index.php/manajemen-perhotelan/article/view/6399/5818
Kuncahyaningtyas A. Preferensi Mahasiswa dalam Mengkonsumsi Makanan Indonesia pada Program Studi
Pendidikan Teknik Boga Universitas Negeri Yogyakarta Tugas [Internet]. Universitas Negeri Yogyakarta; 2016.
Available from: https://eprints.uny.ac.id/44284/
Kartini Y. Kajian Kepercayaan dan Kebudayaan Makan Masyarakat Desa Margomulyo Kecamatan Jati Agung
Kabupaten Lampung Selatan [Internet]. Vol. 2, Solid State Ionics. Universitas Lampung Bandar Lampung;
Available from:
Copyright (c) 2022 Author
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.