PENGARUH BERBAGAI LEVEL PEMBERIAN DAUN SIRSAK (Annona muricata) DALAM RANSUM DAN AIR MINUM TERHADAP KUALITAS FISIK KARKAS AYAM KAMPUNG
Abstract
Purpose of this study was to examine the effect of soursop leaves in rations and drinking water on the physical quality of the chicken carcasses and to determine the best level administration soursop leaf in rations and drinking water that influenced the physical quality of chicken carcasses. The experimental design used in this study was completely randomized design (CRD) in a 2x4 factorial lay out. The first factor was media of soursop leaf (M) consisting of two levels ie: feed media (M1) and the drinking water media (M2). The second factor was level of soursop leaves in the media (L): L1 (0%), L2 (0.010%), L3 (0.015%) and L4 (0.020%). Total chicken used in this study as many as 72 heads with 2-3 months old. The ANOIVA results showed that the factor of soursop level in the media had significantly effect (P<0.05) on the water holding capacity. Both factors, level of soursop leaf in the media and media of soursop leaf and their interactions had significantly effect (P<0.05) on cooking loss and tenderness of meat, while the pH meter and the color of the meat had no significant effect. While pH and color of meat was not affected by the treatment.
ABSTRAK
Tujuan dari penelitian ini adalah untuk menguji pengaruh penggunaan daun sirsak dalam ransum dan air minum terhadap kualitas fisik karkas ayam kampung serta untuk mengetahui berapa level terbaik pemberian daun sirsak dalam ransum dan air minum yang memberi pengaruh terhadap kualitas fisik karkas ayam kampung. Rancangan yang digunakan dalam penelitian ini adalah Rancangan Acak Lengkap (RAL), pola faktorial (2 x 4), Faktor adalah. media pemberian daun sirsak (M): media pakan (M1) dan media air (M2). Faktor 2 adalah level daun sirsak dalam media (L) yaitu: L1 (0%), L2 (0.010%), L3 (0.015%) dan L4 (0.020%). Setiap unit perlakuan menggunakan potongan karkas bagian dada dari 1ekor ayam kampung. Total ayam kampung yang digunakan dalam penelitian ini sebanyak 72 ekor. Ayam kampung yang digunakan dalam penelitian ini adalah ayam kampung yang terseleksi berasal dari desa baumata Kabupaten Kupang yang berumur 2-3 bulan. Hasil analisis sidik ragam menunjukkan bahwa faktor level daun sirsak dalam media berpengaruh nyata (P<0,05) terhadap daya ikat air daging. Selain itu juga diperoleh 2 faktor level daun sirsak dalam media dan faktor pemberian daun sirsak dalam media serta interaksinya berpengaruh nyata (P<0,05) terhadap susut masak dan keempukan daging ayam kampung. Sedangkan pH dan warna daging tidak berpengaruh nyata.
Downloads
References
Boulianne M, King AJ. 1998. Meat color and biochemical characteristics of unacceptable dark-colored broiler chicken carcasses. J Food Sci 63:543-549.
Bucle KA, Edwards RA, Fleet GH, Wooton M. 1978. Food chemistry Sci 38:1063-1067
Buckle, 1987. Ilmu Pangan, UI Pres. Jakarta.
Eskin, NAM, Henderson HM, Townsend RJ. 1971. Biochemistry of Food. 31:285-292.
Gaspersz JBR. 1989. Commitment and competence in solving work performance problems. European Management Journal 8(4):541-551.
Hamm R. 1972. Kolloidchemie Des Fleisches-Des Wasserbindungs-Vermoegen Des Muskeleiweisses In Theorie Und Praxis. Verlag Paul Parey. Berlin.
Jayanata JE, Harianto B. 2011. 28 Hari Panen Ayam Broiler. Agro Media Pustaka. Jakarta Selatan.
Jeriyah. 2006. Kandugan Tannin Yang Berwarna Cokelat Semakin Mempertegas Warna Daging. Agro Media Pustaka. Jakarta.
Kardinan A. 2004. Effect of neem (Azadirachta indica) on Helopeltis antonii. Agricultural Scientific Journal 10:5.
Lawrie RA. 1985. Muscle fibre type and meat quality. Meat science 49:S219-S229.
Ockerman HW. Effect of electrical stimulation on the microflora of meat. Journal of Food Science 48.3 (1983): 1004-1005.
Pearson AM, Young RB. 1971 A review: relationship of some hormones to growth and carcass quality of ruminants. Journal of animal science 33 (1):64-71.
Purnomo H, Adiono. 1995. Sugar components of coconut sugar in Indonesia. ASEAN Food Journal 7(4):200-201.
Radi R. 1998. Xanthine Oxidase-mediated Decomposition Ofs-Nitrosothiols. Journal of Biological Chemistry 273(14):7828-7834.
Septiatin A, 2009. Apotik Hidup dari Rempah-Rempah dan Tanaman Liar. CV. Yrama Widya. Bandung.
Shackelford SD, Wheeler TL, Koohmaraie M. 1999. Evaluation of slice shear force as an objective method of assessing beef longissimus tenderness. Journal of Animal Science 77(10): 2693-2699.
Sjofjan O. 2011. Extracellular amylase activity of amylolytic bacteria isolated from quail’s (Coturnix japonica) intestinal tract in corn flour medium. International Journal of Poultry Science 10(5):411-415.
Soeparno, 1992. Ilmu dan Teknologi Daging, Edisi I. Penerbit Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Sunaryo ES. 1985. Cara Produksi Yang Baik Untuk Makanan Berasal Dari Daging. Jurusan Teknologi Pangan dan Gizi. Fateta Institut Pertanian Bogor.
Takahashi. 2006. Antibacterial Actifity Of Eight Brazilian Annonaceae plants. Nat Prod Res 20(1):21-26.
Taklin. 2012. Pengaruh penggunaan pokem (Setaria Italica sp.) sebagai subtitusi jagung dalam pakan terhadap kualitas fisik daging bagian dada ayam pedaging. Skripsi. Fakultas Peternakan, Universitas Brawijaya. Malang.
Van Laack RLJM, Liu CH, Smith MO, Loveday HD. 2000. Characteristics of pale, soft, exudative broiler breast meat. Poultry Sci. 79:1057-1061.