Nutritional Status of Children under Five Years in the Working Area of Puskesmas Manutapen

  • Cindy F. Hawu(1)
    fkm undana
  • Marselinus Laga(2)
  • Enjelita Ndoen(3*)
  • (*) Corresponding Author
Keywords: Nutrional Statusof Toddlers, Malnutrition, Mother

Abstract

Nutritional problems in children under five, such as undernutrition can affect their health. The purpose of the study was to analyze the factors related to the nutritional status of children under five of age in the working area of the Manutapen Public Health Center in 2021. This was a quantitative study using a Cross-Sectional design involving 90 mothers of toddlers and children under five with the cluster random sampling technique. The results showed that the factors related to the nutritional status of children under five were the mother's education level (p=0.030), family income level (p=0.014), mother's level of knowledge (p=0.001), history of infectious disease (p=0.026), and the number of family members (p=0.005). The Manutapen Public Health Center is expected to maximize regular counseling activities about toddler nutrition and the use of health promotion media.  Moreover, an active role from Nutrition Implementation Personnel and Health Promotion Programs is necessary to increase counseling efforts about the importance of nutritious food for toddlers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Almushawwir, M. D. (2016). Faktor- Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi pada Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Bontomarannu (Vol. 147) [Universitas Islam Negeri Alauddin Makassar]. http://repositori.uin-alauddin.ac.id/
Aminudin, M. (2016). Faktor- Faktor yang Mempengaruhi Status Gizi Balita Usia 1-4 Tahun di Wilayah Kerja Puskesmas Rajabasa Indah Kota Bandar Lampung Tahun 2014. Jurnal Ilmu Kedokteran Dan Kesehatan, 3, 1–14. http://ejurnalmalahayati.ac.id/
Gandini, A. L. A., Kalsum, U., & Sutrisno. (2016). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Malnutrisi pada Balita. Mahakam Nursing Journal, 1(2), 90–98.
Handayani, R. (2017). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Balita. Endurance, 8(2), 217–224. https://doi.org/10.33088/jmk.v8i2.283
Hidayah, N., Kasman, K., & Mayasari, M. (2018). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Di Wilayah Kerja Upt.Puskesmas Kertak Hanyar Kabupaten Banjar. An-Nadaa: Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(1), 17–24. https://doi.org/10.31602/ann.v5i1.1645
Irawati Y. (2007). Hubungan Antara Riwayat Penyakit Infeksi Dan Pengetahuan Gizi Balita Di Puskesmas Jatibarang Brebes. Semarang: Universitas Muhammadiyah Semarang.
Jago, F., Marni, & Limbu, R. (2019). Pengetahuan Ibu, Pola Makan Balita, dan Pendapatan Keluarga dengan Status Gizi pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Danga Kecamatan Aesesa Kabupaten Nagekeo. Lontar : Journal of Community Health, 1(1), 16–22. https://doi.org/10.35508/ljch.v1i1.2153
Kemenkes RI. (2017). Hasil Pemantauan Status Gizi (PSG) Balita Tahun 2017. In Buku Saku.
Numaliza, & Herlina, S. (2018). Hubungan Pengetahuan dan Pendidikan Ibu terhadap Status Gizi Balita. KESMARS: Jurnal Kesehatan Masyarakat, Manajemen Dan Administrasi Rumah Sakit, 1(1), 44–48. https://doi.org/10.31539/kesmars.v1i1.171
Nurhayati, I., & Hidayat, A. R. (2019). Analisa Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Balita Di Kabupaten Sragen. Jurnal Terpadu Ilmu Kesehatan, 8(1), 1–8. https://doi.org/10.37341/interest.v8i1.110
Nurtina, wa ode, Amiruddin, & Munir, A. (2017). Faktor risiko kejadian gizi kurang pada balita di wilayah kerja puskesmas Benu-Benua Kota Kendari. J.Ampibi, 5(4), 21–27. http://ojs.uho.ac.id/index.php/ampibi/article/view/5053
Oktavianis. (2016). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Status Gizi Pada Balita Di Puskesmas Lubuk Kilangan. Jurnal Human Care, 1(3), 1–12.
Par’i, H. M., Wiyono, S., & Harjatmo, T. P. (2017). Penilaian Status Gizi (Edisi Tahu). Kementerian Kesehatan RI. http://bppsdmk.kemkes.go.id/
Putri, M., Kapantow, N., & Kawengian, S. (2015). Hubungan Antara Riwayat Penyakit Infeksi Dengan Status Gizi Pada Anak Batita Di Desa Mopusi Kecamatan Lolayan Kabupaten Bolaang Mongondow. Jurnal E-Biomedik, 3(2), 1–5. https://doi.org/10.35790/ebm.3.2.2015.8461
Putri, R. F., Sulastri, D., & Lestari, Y. (2015). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang. Jurnal Kesehatan Andalas, 4(1), 254–261. https://doi.org/10.25077/jka.v4i1.231
Septianasari, F., Taliah, & Destariyani, E. (2015). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Balita. Jurnal Media Kesehatan, 8(2), 100–204. file:///C:/Users/win10/Downloads/283-Article Text-337-1-10-20181115.pdf
Suminar, E., & Wibowo, A. R. (2021). The Correlation Between Infection Diseases History and Nutritional Status in Toddler. Fundamental and Management Nursing Journal, 4(1), 18-22.
Susanti, M. (2018). Faktor-Faktor yang Berhubungan Dengan Status Gizi Balita di Kelurahan Bumijo Kecamatan Jetis Kota Yogyakarta Tahun 2017. In Skripsi.

PlumX Metrics

Published
2022-06-22
How to Cite
Hawu, C., Laga, M., & Ndoen, E. (2022). Nutritional Status of Children under Five Years in the Working Area of Puskesmas Manutapen. Journal of Health and Behavioral Science, 4(2), 234-246. https://doi.org/10.35508/jhbs.v4i2.6415
Section
Articles