ANALISIS COST VOLUME PROFIT DALAM UPAYA MERENCANAKAN LABA USAHA KOPI MACRO COFFEE ROASTERY
Abstract
The purpose of this study was to determine the application of CVP analysis as a means of planning the expected profit in the future. The method used is a descriptive method with a case study approach. This study uses data in the form of financial information consisting of income and expenses, both fixed costs and variable costs. The results of the analysis carried out showed that the contribution margin for 2020 was IDR193,898,400 with a ratio of 69%. The break-even point for 2020 is IDR 37,147,900. The sales level of IDR281,473,400 was above the break-even point, so the sales made were said to be able to generate maximum profit. The safety limit for 2020 is 80%. The level of company security is quite high, it is said to be good because the possibility of loss is low. The minimum allowable sales amount (margin of safety) in 2020 is IDR 227,635,800. The amount of profit expected for 2020 is IDR 192,803,100, therefore the company must be able to achieve the sales target of IDR 333,262,300. CVP analysis can be useful for company management to assist in planning expected profits in the future.
Keywords: Cost Volume Profit; Break Event Point; Contribution Margin; Margin of Safety
Downloads
References
Assa, R. L. (2013). Analisis Cost Volume Profit Dalam Pengambilan Keputusan Perencanaan Laba pada PT. Tropica Cocoprima. JURNAL EMBA 1 (3): 591-601. ISSN 2303-1174.
Atiqah, N. (2019). Analisis CVP Sebagai Alat Pengambilan Keputusan Manajemen Terhadap Product Cost. Jurnal Audit dan Akuntansi Fakultas Ekonomi dan Bisnis Universitas Tanjungpura 8 (1): 19-30.
Budiwibowo, S. (2012). Analisis Estimasi Cost Volume Profit (CVP) dalam Hubungannya dengan Perencanaan Laba pada Hotel Tlogo Mas Sarangan. Assets: Jurnal Akuntansi dan Pendidikan 1 (1): 13-23.
Carter, K. W. (2009). Akuntansi Biaya. Jilid Pertama. Jakarta: Salemba Empat.
Garrison, R., Noreen, E., dan Brewer. (2013). Managerial Accounting. 14th Edition. Mc. Graw Hill. New York.
Hansen, D. R. dan M. M. Mowen. (2011). Accounting Managerial. 8th Edition. Cengage Learning Asia. Singapore. Terjemahan D. A. Kwary. 2011. Akuntansi Manajerial. Edisi 8. Buku 2. Jakarta: Salemba Empat.
Harahap, S. S. (2011). Analisis Kritis Atas Laporan Keuangan. Grafindo Persada. Jakarta.
Ishak dan A. Sugiono. (2015). Akuntansi-Informasi dalam Pengambilan Keputusan. Grasindo. Jakarta.
Kamaruddin, A. (2005). Akuntansi Manajemen: Dasar-Dasar Konsep Biaya dan Pengambilan Keputusan. Jakarta: PT Raja Grafindo Persada.
Kartika, E. dan P. S. Sunarka. (2019). Analisis Cost Volume Profit untuk Perencanaan Laba pada UD Budi Luhur Demak. Aset 21 (1): 9-17.
Krismiaji dan A. Aryani. (2011). Akuntansi Manajemen. Cetakan Pertama. Edisi Kedua. UPP STIM YKPN. Yogyakarta.
Kuncoro, M. (2009). Metode Riset Untuk Bisnis dan Ekonomi. Penerbit Erlangga. Jakarta.
Kuswadi. (2007). Analisis Keekonomian Proyek. Penerbit Andi. Yogyakarta.
Lestari, D. W. dan D. B. Permana. (2017). Akuntansi Biaya dalam Perspektif Manajerial. Buku Satu. Depok: PT Raja Garfindo Persada.
Machfoed dan Mahmudi. (2011). Akuntansi Manajemen. Edisi Satu. Universitas Terbuka. Jakarta.
Mulyadi. (2010). Sistem Akuntansi. Edisi Ketiga. Salemba Empat. Jakarta.
Mulyadi, D. (2020). Analisis Perencanaan Laba dengan Pendekatan Metode Cost, Volume, Profit (CVP) (Studi Kasus pada Divisi Produksi Cipta Grafika Karawang. Media Bina Ilmiah 14 (7): 2955-2966.
Munawir. (2004). Akuntansi Keuangan dan Manajemen. BPFE. Yogyakarta.
Rahmayani, A. N. dan V. Mardiyantika. (2020). Penerapan metode CVP Sebagai Alat Bantu Analisis Perencanaan Laba dalam Mencapai Target Perusahaan (Studi Kasus Mebel Bocah Angon di Dusun Kalianyar Deket, Lamongan. Jurnal Penelitian Teori dan Terapan Akuntansi (PETA) 5 (1).
Rudianto. (2013). Penganggaran: Konsep dan Teknik Penyusunan Anggaran. Jakarta: Penerbit Erlangga.
Samryn, L. M. (2012). Akuntansi Manajemen. Jakarta: Kencana.
Simon, A. T. Septiana, dan R. G. Suci. (2020). Analisis Cost Volume Profit Sebagai Dasar Perencanaan Laba Perusahaan yang Diharapkan (Studi Kasus Sultan Barbershop). Research in Accounting Journal 1 (1): 123-131.
Sumarni, I. (2020). Optimalisasi Laba MEnggunakan Analisis Cost Volume Profit (pada UMKM Gula Habang Taratau di Kecamatan Jaro Kabupaten Tabalong). Jurnal PubBis 4 (1): 73-81.
Toliu, M. L. (2018). Analisis Perencanaan Laba Perusahaan yang Dipengaruhi oleh Variable Costing pada PT Buana Larasindo Sidoarjo. Mapan: Jurnal Manajemen Akuntansi Palapa Nusantara 3 (1): 26-38.
Yanto, M. (2020). Penerapan Cost Volume Profit (CVP) Sebagai Dasar Perencanaan Laba pada CV Usaha Bersama Tanjungpinang. Dimensi 9 (2): 369-396. ISSN: 2085-9996.
Yulistia, P. R. (2020). Peran Cost Volume Profit Analysis Dalam Mencapai Laba Perusahaan Pengolahan Rajungan PT KS Cirebon. Repository Universitas Katolik Parahyangan. Bandung.