a TRAINING OF PROCESSING FAT-TAIL LAMB IN WOMEN GROUP OF SABU RAIJUA RECGENCY

PELATIHAN PENGOLAHAN DAGING DOMBA EKOR GEMUK PADA ANGGOTA DARMA WANITA PEMDA SABU RAIJUA

  • gemini malelak gm
  • Agustinus R Riwu ARR
  • maria R deno ratu MRD
  • Martina Raga Lay MRL
Keywords: Daging domba ekor gemuk, abon, se’i, dendeng

Abstract

Suatu kegiatan pelatihan telah dilaksanakan di Kabupaten sabu Raijua. Tujuan pelatihan ini adalah untuk melatih bagaimana mengolah abon,  se’i daging, se’i rusuk dan dendeng, berbahan baku daging domba ekor gemuk (DEG)  untuk diversifikasi pangan keluarga dan juga untuk dijadikan produk komersial.  Metode pelatihan meliputi: memperkenalkan produk abon, se’i daging, se’i rusuk dan dendeng, kegiatan penyuluhan, paktikum dan tahap evaluasi menggunakan uji organoleptik.  Nilai organoleptik abon, se’i dan dendeng DEG tidak memiliki perbedaan yang  menyolok dengan abon, se’i dan dendeng sapi yang dijadikan  produk contoh. Hal ini membuktikan bahwa peserta dapat mengolah abon, se’i daging, se’i rusuk dan dendeng dengan baik.  Abon, se’i dan dendeng DEG secara organoleptik  dapat dijadikan untuk diversifikasi pangan keluarga maupun untuk dijadikan produk komersial.

 ABSTRACT

               A training activity has been carried out in Sabu Raijua regency.  The purpose of this activity was to train how to make shredded meat, se’i of  meat or ribs and jerky made from fat-tailed lamb meat to diversify family food as well as for commercial products.  The methods used were: introduce the products, cervice community, demonstrated and organoleptics evaluation.  Based on the organoleptic evaluation, the panelists gave same skor for shredded meat, se’i of  meat and jerky both beef and fat-tailed lamb products.  This was indicated that the participants can properly process shredded, se'i  and jerky. in conclussion Shredded, se'i and DEG jerky organoleptically can be used for family food diversification as well as for commercial products.

 

  

Published
2021-08-04
How to Cite
malelak, gemini, Riwu, A., deno ratu, maria, & Raga Lay, M. (2021). a TRAINING OF PROCESSING FAT-TAIL LAMB IN WOMEN GROUP OF SABU RAIJUA RECGENCY. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Undana, 15(1), 61-64. Retrieved from https://ejurnal.undana.ac.id/index.php/jlppm/article/view/4112

Most read articles by the same author(s)

Obs.: This plugin requires at least one statistics/report plugin to be enabled. If your statistics plugins provide more than one metric then please also select a main metric on the admin's site settings page and/or on the journal manager's settings pages.